2020-09-22

Jó szezont zárt a strand, de ráférne a korszerűsítés

Ahogy az közismert, idén csupán 2 hónapra korlátozódott a strandszezon, ráadásul a koronavírus-járvány hatásai, illetve a szokásosnál kicsit rosszabb időjárás mellett egy nagyon erős negatív kampánnyal is meg kellett küzdenünk. A Covid és a rossz időjárás miatt idén sajnos egy nagy rendezvényre sem kerülhetett sor, ezeket próbáltuk kisebb programlehetőségekkel pótolni. A számok és a visszajelzések ugyanakkor azt mutatják, hogy jó az az irány, amit elkezdtünk.

A koronavírus-járvány sajnos idén sokakat távol tartott a strandolástól, a félelmek mellett gondot okozott az is, hogy a szülőknek a karantén miatt nem maradt szabadságuk vagy pedig egy esetleges őszi karanténra készülve tartogatták megmaradt szabadnapjaikat. Így sokan csak hétvégéken tudtak strandolni.

Az erős negatív kampány ellenére a szekszárdi közönségünk hű maradt hozzánk, ahogy a korábbi években is, a látogatók körülbelül egyharmada helyi lakos volt. Nőtt viszont a gyerekek aránya, a korábbinál több gyermek töltötte nálunk a nyári szünetet. Ők tették ki a látogatók 39%-át. Közel 500-an vettek részt új programunkon, a Diák Közösségi Téren is.

Az idei évben egy sokkal igényesebb közönséggel találkoztunk, aminek nagyon örülünk, és utólag is köszönjük a vendégek felelős magatartását. Míg tavaly 73 napozóágy tört össze, idén 70 százalékkal kevesebb. A medenceőröknek, úszómestereknek alig kellett viselkedéssel kapcsolatban beavatkozniuk. A szigorúbb egészségügyi előírások betartása több feladatot rótt a takarítókra, ugyanakkor kevesebb feladatuk volt amiatt, mert a vendégek nem szemeteltek, a fertőtlenítésen kívül szinte csak a kukákat kellett üríteni. Nemigen maradt szemét a napozóágyak vagy a büfénél az asztalok alatt. Látogatóink eközben a tavalyi évhez képest 43%-kal többet fogyasztottak a büfében.

Sajnos a jó eredmények mellett azt is látni kell, hogy a strand működtetése jelenlegi formájában nem gazdaságos. Valahogy a viták során is inkább a strand bevételéről szokott szó esni, a kiadásokról nem. Úgyhogy most kivételt teszünk, és megosztunk néhány számot, ami rávilágít arra, miért nem voltak tarthatók a korábbi jegyárak. A strand működtetése ugyanis körülbelül havi 30 millió forintba kerül, amiben benne van a dolgozók bére, illetve a kötelező számlák fizetése. Sokan nem gondolnák, de csak a szemétszállítás havi félmillió forintba kerül. A Covid-járvány miatt előírt gyakori takarítás elvégzése havi 2 millió forint volt. A korszerűtlen vízfelhasználás miatt (ivóvizet használunk a vízszűrők tisztításához, majd az egész mennyiség szennyvízként távozik, amelynek közel azonos díja van) több mint 5 millió forint a havi vízszámla, és még ennél is több az energiaszámla. Erre jött még rá az előző vezetéstől itt maradt 11 milliós E.ON-számla, amit szintén most kellett fizetnünk. A veszteséget eddig is minden évben az önkormányzat pótolta, vagyis lényegében a városlakók fizették meg. Hosszú távon szükség lenne a vízrendszer korszerűsítésére, valamint köztudott az is, hogy eddig minden évben csupán a leesett csempék visszaragasztása történt meg, de az élménymedence újraburkolása, korszerű szigetelése elkerülhetetlen lesz.

Reméljük, jövőre sikerül már tavasszal megnyitni a strandot, és ha az idő is kedvező, még több látogatót vonz majd a létesítmény. Mi különféle programtervekkel készülünk, és talán a járványhelyzet is kedvezőbb lesz a nagyrendezvények megtartásához. Találkozzunk 2021-ben is!