A városról

Szekszárd – az ezeréves mezőváros, a bor és kultúra városa

Tolna megye székhelye szinte egyidős Magyarországgal. A jelenleg 34 ezer lakossal bíró Szekszárdot először 1015-ben említi Szent István király pécsváradi apátságot alapító levele. Története azonban legfőképpen I. Béla királyhoz, valamint az általa 1061-ben alapított Bencés apátsághoz kötődik. A város azonban nemcsak így kapcsolódik az uralkodóhoz: Béla királyt 1063-as halála után ide temették el. Az évszázadok során több uralkodó megfordult itt, köztük Szent László király, aki Szekszárd védőszentje. A város 1485 tájékán kapott mezővárosi rangot és kezdetben még az évente öt alkalommal megrendezett jószágvásárról volt híres. Ide még Pozsonyból és Szabadkáról is eljöttek az állatkereskedők.

A történelem viharos évszázadai Szekszárdot sem kerülték el, de az itt, valamint a környéken lakók kitartásból, akaraterőből és szorgalomból mindig példát mutattak! Főleg a természet kincseinek okos és hasznos felhasználásából. Szekszárd méltán híres borkultúrája a természet kínálta lehetőségekkel élők bölcsességét és hozzáértését dicséri. A megyeszékhelyet körülölelő lankás dombokon 4500 pincében készítik el a finomabbnál finomabb borokat. A szőlőtermesztésre alkalmas terület nagysága kb. 6 000 ha, amelyből jelenleg kb. 2 600 ha területen termesztenek szőlőt. Szekszárd mellett 14 település tartozik a borvidékhez. A szőlőtermesztés hagyományai egészen a római időkig nyúlnak vissza a területen. A bortermelést alapvetően a nemzetközi, illetve magyar fajtákból készített nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborok jellemzik. Szekszárd leghíresebb bora a szekszárdi bikavér.

 

Ahogy a borból, úgy a kultúrából sincs hiány Szekszárdon. Múzeumok, állandó kiállítások várják az idelátogatókat, a rengeteg programról nem is beszélve. Szekszárdi Szüreti Napok, Pünkösdölés – csak ez a két rendezvény évente több tízezer látogatót vonz a városba.

                                 

Emellett Szekszárd rengeteg nagy múltú zenekarral, kórussal, énekkarral bír, akik egy-egy koncertjükön, fellépésükön több száz fős közönséggel számolhatnak. Mindemellett a város és környéke képzőművészeti alkotótáboroknak is helyt ad; aki itt keresi a kultúrát, az meg is találja.

Csakúgy, mint a sportolási, kikapcsolódási lehetőségeket. Szekszárd ma már elképzelhetetlen a Borvidék Félmaraton nélkül, s egyet jelent a Gemenci Nagydíjjal, Magyarország egyik legnagyobb múltú kerékpárversenyével.

 

És a város egyet jelent a pihenéssel is. 2012-ben nyitotta kapuit a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő, amelyet több tízezer látogató keres fel évente. Élmény- és úszómedencék, szauna, masszás – minden, amire szükség van egy gondtalan kikapcsolódáshoz.

 

Múlt, jelen és jövő! Bor, kultúra, sport és szabadidő!

Ezt kínálja Szekszárd, az élhető város!

Programokkal, látnivalókkal, szálláshelyekkel kapcsolatos információkért látogassa meg városunk Tourinform irodáját. https://www.szekszardagora.hu/tourinform

(a szöveg Kaczián János: Szekszárd a nemes borok és művészetek városa című munkája, emellett a Wikipédia „Szekszárd”, valamint „Szekszárdi Borvidék” szócikkeinek felhasználásával készült)